FORGOT YOUR DETAILS?

Nyelvvizsga tippek

nyelvvizsgatippek

Hogyan tegyük le sikeresen a nyelvvizsgát?

Egy nyelvvizsga sikeressége sok mindenen múlik, kell hozzá a tudás, rutin és némi szerencse. Nagyon sok vizsgadrukkot spórolhatsz meg, ha tudatosan készülsz már az alapoktól!

Most megosztunk Veled néhány hasznos tippet, amelyek mind segítségedre lesznek abban, hogy amikor eljön a nap, magabiztosan ülj be vizsgázni; és amikor kijössz, azt érezd: SIKERÜLT!

7 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz

1. Tipp – Hogyan tanulj szavakat?

Az angolban különösen érdemes szavak helyett kifejezéseket tanulnod, hiszen ha magyarból szó szerint fordítasz angolra, szinte biztos, hogy nem sikerül angolosan kifejezni magad. Ezáltal ha kifejezéseket tanulsz, sokkal eredményesebb lehetsz.

2. Tipp – Magyarról tanulj angolra!

Rengeteg angol szöveggel találkozunk itt-ott az üzletek cégtáblájától kezdve a számítógépes programokon át az Internetig. Emiatt sokkal könnyebben megy az angol szöveg értése, mint a magyar angolra fordítása. Ellensúlyozd ezt azzal, hogy a magyarról tanulsz angolra!

3. Tipp – Előnyszerzés hobbikkal

Azok, akik rendszeresen játszanak számítógépes játékokkal, lefordítják kedvenc dalszövegeiket, kedvenc filmjeiket eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal nézik, behozhatatlan előnnyel rendelkeznek a többiekhez képest!

Ráadásul az Internet nyelve is az angol – fordítsd hát előnyödre!

Az angol nyelvű hírcsatornák pedig nagyon jók lehetnek azoknak, akik már meglévő közép-, vagy felsőfokú tudásukat szeretnék fejleszteni, vagy szinten tartani.

4. Tipp – Szótárazz okosan!

Fontos, hogy szótárad egy viszonylag új kiadású, minimum közép méretű szótár legyen! Érdemes utána nézni, hogy az általad választott nyelvvizsgán milyen típusú szótár használható, és már a kezdetektől ezt használni, hogy a vizsgán már rutinszerűen tudd forgatni!

NE használj Internetről ingyenesen letölthető elektronikus szótárt, a legtöbbje kezdetleges és több kárt okoz neked, mint amennyit látszólag segít.

5. Tipp – Mire figyelj, ha szótárazol!

 1. ha igéről van szó, nézd meg, mi a 2. és 3. alakja
 2. milyen kifejezéseket lehet vele képezni
 3. milyen prepozíciókat lehet hozzá használni és pontosan hogyan
 4. mi a főnév, jelző és határozó párja
 5. hogyan ejtjük ki

A szótárazás kemény munka, ha túl gyorsan végzel vele, valamit nem csináltál jól; és ez később gondot okozhat a szövegértésnél a nyelvvizsgán.

6. Tipp – Nyugodtan használj hangos szótárt is!

Régebben inkább a kiejtési jeleket használták, manapság azonban már vehetsz olyan szótárt, amelyik kiejti a szavakat, vagy esetleg felolvassa a példamondatokat.

Lényeges, hogy ne ejts ki egy ismeretlen angol szót, addig, míg nem tudod biztosan, hogyan kell kiejteni! A rosszul kiejtett szó rögzül és utána sokszoros munka a korrigálás.

7. Tipp – Rendszeresség, kitartás és következetesség!

 • Nyelvtanulás során az egyik legfontosabb dolog: légy kitartó!
 • Próbáld beépíteni a mindennapjaidba az angol nyelv tanulását!
 • Fontos a megfelelő stratégia, és annak következetes végrehajtása. Tervezz, állíts fel magadnak egy órarendet, amit minden nap be is tartasz!
 • Naponta minimum 15 perc!  Már ennyi idő is elég ahhoz, hogy eredményeket érj el, azonban ez idő alatt CSAK az angolra koncentrálj!

 


Ha elérkeztél oda, hogy mind nyelvtani,
mind pedig szókincsbeli tudásod
elegendő ahhoz, hogy az általad
kiválasztott szintű nyelvvizsgára
jelentkezz, még egy nagyon fontos dolog
van hátra, hogy ne érhessen
meglepetés:

Készülj fel a kiválasztott nyelvvizsga
típus feladataira is!

nyelvvizsga-tippek-02

 

Szövegértés: bármilyen nyelvvizsgát is választasz – szövegértés feladattal biztosan találkozni fogsz

Lényege, hogy egy szintednek megfelelő nehézségű szöveget kell megértened, és a hozzá kapcsolódó feladatokat kell megoldanod.

A feladatoknak több változata van (válaszolni a kérdésekre, szöveg részleteket összepárosítani, vagy szövegeket bekategorizálni), de mindegyikhez ugyanaz a készség kell – ha megismered és megérted az angol nyelv logikáját, minden érthetővé válik!

Az angol nyelv gyönyörűen strukturált nyelv: először is van egy állítmány a mondatban, és van egy csomó olyan szó, ami olyan, mintha az lenne (ige alakú), de nem az – fel kell tudnod ismerni ezeket.

Illetve meg kell találnod az alanyt a mondatban, és fel kell ismerned a bővítményeit, ami nem ritkán az egész mondatot kiteszi.

Fejleszti a szövegértési képességeidet, ha sokat olvasol, illetve a vizsga előtt két-három hónappal már érdemes konkrét vizsgafeladatok sorát megoldanod!

1. Íráskészség: bátran használd a szókincsed!

Ez az a része a nyelvvizsgáknak, ahol megmutathatod mit is tudsz valójában – használd hát bátran a szókincsed, és azokat a fordulatokat, kifejezéseket, amiket megtanultál; díjazni fogják!

Ha fordítási feladattal találkozol, ügyelj arra, hogy ne szó szerint fordíts, nehogy értelmetlenné váljon a feladatod.

És van valami, amire mindig szakíts időt: OLVASD ÁT, amit írtál!

Így egészként fogod látni a szöveget, és lesz lehetőséged kijavítani a tartalmi és helyesírási hibákat is!

Érdemes néhány mondatfordulatot megtanulni; és figyelni arra, hogy szókincsed minél választékosabb legyen!

A felkészülésnél jelentősége van annak is, hogy tudd, hogy mi alapján fogják pontozni a levélírási feladatod.
Ha ugyanis ismered a kritériumokat, tudni fogod, mire kell majd odafigyelned.

Amit általában értékelnek:

 • a tartalom: ezért ellenőrizd mindent benne van-e, amit a feladat előír; illetve azt is nem-e félreértettél valamit
 • kommunikatív hatékonyság: vagyis, hogy a feladatban előírtakat mennyire “angolosan” teljesítetted a nyelvezetnek megfelelően
 • betartottad-e a levélírás formai szabályait: ezért nagyon figyelj, hogy hivatalos vagy baráti levelet kell írnod!
 • a nyelv, vagyis a hibáid száma és minősége

2. Hallás utáni szövegértés (magnóhallgatás): ha szóbelire is készülsz, gyakorolj minél többet!

Fontos, hogy erre a részre is gondosan felkészülj, hiszen a legtöbb vizsgázónak ez okozza a legnagyobb gondot a vizsgán!

A hangos szótár, a tv és filmnézés nagyon hasznos; de a vizsgán nem csupán megérteni kell a szöveget, hanem a feltett kérésekre is válaszolnod kell, ezért kérj a tanárodtól hanganyagot a szöveg leiratával és auditív feladatlapokkal.


Hogyan lehet hatékony a felkészülés…?

 1. Olvasd el a kérdéseket a feladatlapon, memorizáld őket; erre van két perced.
 2. Ezután hallgasd meg a szöveget egyben, majd van 5 perced kitölteni a feladatlapon, amit tudsz.
 3. Ezután még egyszer meghallgathatod a szöveget, és megint van 5 perced a végén kitölteni a maradék kérdést.
 4. Ezután fogd a szöveg leiratát és mintegy szövegértési feladatként ellenőrizd le a válaszaidat (ha szükséges, használhatsz szótárt).
 5. És most jön a legfontosabb rész: jó pár alkalommal hallgasd meg a szöveget, úgy, hogy előtted van a leirata és követed a szemeddel.

Ez segít a legtöbbet: idővel rááll a füled az angol kiejtésre.

Vigyázz! Egy idő után az agyad kikapcsol. Ilyenkor tarts szünetet, mert amit csinálsz, puszta időpocsékolás, ha nem koncentrálsz rá 100%-ban.

TOP

Facebook

Tekintsd meg Facebook oldalunkat is: KATT IDE!