FORGOT YOUR DETAILS?

BME nyelvvizsga

A Budapesti Műszaki Egyetem által kifejlesztett nyelvvizsgarendszer. A nyelvvizsgákon az életből vett változatos nyelvi szituációkkal mérik az angol nyelvtudást, amelyhez állandó feladattípusok társulnak. Az írásbeli rész, négy részből áll. Jellemzően, hosszú, és bonyolultnak tűnő szövegek várnak rád, így fontos, hogy ismerd a feladat-megoldási stratégiákat.  A nyelvismeret részben kihagynak szavakat a szövegből, majd megadnak 25 választási lehetőséget a 20 helyre. Ezek a szavak annyira egyszerűek, hogy sok gyakorlás után néhányat azonnal be tudsz helyettesíteni. Lesz pár benne, ami nehéznek tűnik, de ezeket azt javasoljuk, hogy ugord át és a végére már kevesebből egyszerűbb lesz ezeket kiválasztani. Nagyon fontos!!! Sehol se állj meg gondolkodni, menj végig a szövegen legalább egyszer, és írd be, azt amit tudsz.

A következő, nyelvismereti feladatban 3 alternatíva közül kell választani a megfelelőt. Nem túl nehéz, a kulcs a gyakorlás és az egyszerű nyelvtani szerkezetek és szóösszetételek ismerete. Mivel három ilyen szöveg is van és összesen 50 feladat, ismét kérünk, hogy ne állj meg töprengeni! Menj tovább a következőre!

Az olvasott szöveg értése feladat is két szövegből áll. Az elsőben kihagyott mondatokat kell az üres helyekre behelyettesíteni, úgy, hogy egy felesleges van közöttük. Elsőre nehéznek tűnik a szöveg, főleg, akkor, ha leállsz lefordítgatni. Ugyan használhatod a szótáradat, de nem ajánljuk neked, mert elveszi tőled a szöveg egészének megértési lehetőségét és a részletekre irányítja a figyelmet. Nehéz lesz így összerakni és időd sem lesz rá. Fontos tanács!!! A szótárat csak az utolsó 5-8 percben vedd elő!

A következő szövegben 10 kérdésre kell megtalálnod a választ. A szöveg hosszúnak tűnik, de a válaszok viszonylag könnyen megtalálhatók. Először mindig a kérdéseket olvasd el, aztán a szöveget! Könnyebbé teszi a feladatot, hogy a kérdések sorrendben vannak pont úgy, amilyen sorrendben a szövegben előfordulnak.

levélírási feladatban választhatsz egy baráti és egy hivatalos levél között. Itt ügyelned kell arra, hogy

– a levél formája megfelelő legyen (címzéstől aláírásig),
– minden egyes előírt gondolatra kitérj,
– ezeket megfelelően összekösd, illetve
– a nyelvezet a témának megfelelő legyen.

Használhatsz szótárat, de kérünk, hogy ne szótárral kezdj neki! Elmehet az idő úgy, hogy semmit sem írtál. Először írd meg a leveled vázlatát, aztán esetleg 1-2 szót nézz ki a szótárból – ha nagyon muszáj.

fordítási feladatban arra kell nagyon figyelned, hogy a szöveghűség csak a megszerezhető pontok 1/3-a, vagyis sokkal többet számít, hogy mennyire magyaros, logikus, jól felépített a megoldásod. A javaslatunk az, hogy úgy kezdd el, mint aki egy fogalmazást ír a szöveg témájáról, nem próbálj szóról-szóra fordítani. Ez garantálja majd a magyaros, szép és kerek végeredményt.

hallás utáni szövegértésnél fontos, hogy először mindig olvasd el a feladatlapot és próbálj minél többet megjegyezni belőle. Így kihallod majd a megfelelő kulcsszavakat a szövegből és könnyebb lesz a feladatmegoldás. Jó tanács szintén, hogy próbálj minél gyorsabban dolgozni! Ne állj meg gondolkodni egy mondat felett, ne a szövegben keresgélj ha elsőre nem érted. Csak a szövegre koncentrálj, mert utána lesz időd beírni a megoldásokat.

szóbelin a minden esetben a vizsgáztatóval beszélsz, nem egy másik vizsgázóval. Rögtön az elején a vizsgáztató feltesz néhány egyszerű kérdést, mint egy mindennapi beszélgetésben. Ezután képek alapján kell beszélned a nyelvvizsgatémákról. A képek alapján történő témakifejtésnél nem fog beleszólni a vizsgáztató, csak akkor, ha nagyon eltértél a témától, vagy ha megakadsz. Utána jön a szituációs feladat.

A BME nyelvvizsgán készségenként legalább 40%-ot kell teljesíteni, részenként (írásbeli vizsgarész, szóbeli vizsgarész, melyhez kapcsolódik a hallott szöveg értése) pedig legalább 60%-ot, hogy a vizsga sikeres legyen.

Kinek ajánljuk?

– aki szereti a szöveg alapú feladatokat
– akit segít a kép az önálló témakifejtésben
– aki jól használja a szótárat
– aki jól tud fordítani
– aki szereti az állandó feladatokat
– aki nemrég készült az érettségire

A vizsga hivatalos oldala, díjak és vizsgaidőpontok: bmenyelvvizsga.hu. Itt találsz egy feladatsort is.

TOP

Facebook

Tekintsd meg Facebook oldalunkat is: KATT IDE!