FORGOT YOUR DETAILS?

Társalkodó nyelvvizsga

A TársalKodó vizsga tulajdonképpen négy szövegből áll, amelyekhez 1-1 feladat tartozik.  Van még egy levélírásos feladat is, amikor 3 teljesen különböző hivatalos levélből választhatsz. Ennél a feladatnál a szótárhasználat engedélyezett.

Az írásbeli részre három teljes órád van, idő tehát van bőven. Másfél-másfél óra van a szövegértésekre, és a levélírásra.

Az első feladatban 15 kihagyott helyet találsz a szövegben, ahova a,b,c,d alternatívákat adnak meg, és neked ki kell választanod a helyest. A következő szövegnél a kihagyott 15 helyre 20 szót adnak meg és azok közül kell választanod. Ha, alaposan  felkészülsz, a kihagyott szavak között nem nagyon találsz majd ismeretlent, mert nem a legnehezebb szavakat választják  ki és hagyják ki a szövegből, hanem teljesen egyszerű szavakat. Ez a két feladat nyelvtant és szókincset méri egyszerre. Aztán két feladat szól az írott szöveg értéséről. Az egyiknél egy oldalnyi szöveget összefoglalnak 7-9 sorban, és kihagynak szavakat, amelyeket neked kell kitalálnod az eredeti szöveg alapján. Itt a kulcs, hogy értsd a szöveget, mert az összegzés nem pontosan úgy tálalja, ahogy az eredeti szöveg szól. Az utolsó szövegnél pedig befejezetlen állításokat találsz, melyekhez három, a,b,c alternatívát adnak, ami alapján ki kell választanod azt, amelyik a szöveg szerint helyes. Egyáltalán nem mondható nehéznek,  nem trükköznek mint például a TELC nyelvvizsgánál,  egyszerű szövegértéses feladatra készülj.

levélírási feladatban egy rövid hírt közölnek, amire reagálni kell, általában a szerkesztőnek írt levélben. Nagyon egyszerű. Idézhetsz az eredeti szövegből is, ami azonban nem számít bele az elvárt 200-250 szó közötti terjedelembe. Mivel rengeteg az időd a levélírásra (90 perc), érdemes piszkozatot, sőt akár vázlatot is írnod a végleges formába öntés előtt.

TársalKodó nyelvvizsga szóbeli részében egy szituációs kártya alapján játszott szerepjáték és egy közvetítési rész van, majd beszélgetned kell erről a szövegről a vizsgáztatóval. Van 10 perc felkészülési időd a közvetítésre, de vigyázz,  szótárt nem használhatsz.

magnóhallgatás részén két szöveg van, az egyiknél a,b,c alternatívák közül kell a helyest kiválasztanod, a másiknál pedig nyolc kérdésre kell válaszolnod, amelyek a szövegben elhangzó részletekre kérdeznek rá. Minden kérdésre egyetlen információt várnak, nem kell hosszan válaszolni. Kétszer hallgathatod meg a szöveget.

A vizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó eléri az összpontszám 60%-át, valamint készségenként a teljesítési minimumot, amely 40%.

A vizsgaközpont hivatalos oldalát itt találod!

TOP

Facebook

Tekintsd meg Facebook oldalunkat is: KATT IDE!