FORGOT YOUR DETAILS?

TELC nyelvvizsga

A The Europen Langauge Certificates nyelvvizsgarendszer. Az írásbeli vizsga szövegértés, nyelvtan  és íráskészség feladatrészekre tagolódik. A szövegértésnél egyik feladat 10 cím párosítása 5 szöveghez, majd egy hosszú szöveg alapján 5 kérdésre kell válaszolnod, végül tíz szituációhoz 12 szövegből kell egyet kiválasztanod. A szövegek nemcsak hosszúak, de viszonylag nehezek is, így nem lesz időd végigolvasni és értelmezni mondatonként! Fontos tanács, hogy ne csak a kulcsszavakra koncentrálj, mert az becsapós lehet. Itt is sokat segíthet a konkrét feladat-megoldási technikák ismerete. Ha, ismeretlen szavakkal találkozol, ne ess kétségbe,  hanem próbáld meg kitalálni a mondat jelentését a szövegösszefüggésből.

nyelvtani rész első feladatában három alternatívából kell kiválasztani a helyes megoldást . A második feladatnál teljes szavakat hagytak ki a szövegből és 10 helyre 15 szóból kell kiválasztanod a megfelelőt. A feladat megoldását a szöveg hossza kicsit nehezítheti. Ha, a feladatmegoldásaidban általában lassabb tempóban haladsz, akkor nem biztos, hogy a  TELC nyelvvizsga típus számodra a legmegfelelőbb ! 🙁

magnóhallgatás részben 10 igaz-hamis állítást találsz, illetve 5 feleletválasztós kérdést. Az íráskészség feladatban választani lehet, ami jó, de csak 30 perced van rá, vagyis piszkozatra nincs idő, legfeljebb egy rövid vázlatra. Ez a legkönnyebb feladat, itt már fellélegezhetsz. A szóbeli rész is más: nagyon jó, hogy egy prezentációval kezdesz egy egyszerű témából, amire jól felkészülhetsz otthon.

Az utolsó feladat is viszonylag könnyű, egy szituáció, ahol a pároddal együtt kell valamit megbeszélned. A középső feladat azért kihívás, mert a szöveg, amit kapsz hozzá elég hosszú. Jó hír az, hogy van 20 perc felkészülési időd!:)

A TELC nyelvvizsgán készségenként legalább 40%-ot kell teljesíteni, részenként (írásbeli vizsgarész, szóbeli vizsgarész, melyhez kapcsolódik a hallott szöveg értése) pedig legalább 60%-ot, hogy a vizsga sikeres legyen.

Kinek ajánljuk?

     –  akinek a kreatív és változatos feladatok mennek jól
       – aki képes megbírkózni a nagy feladatmennyiséggel
       – akinek a hallott szövegértés az erőssége
       – akinek nem erőssége a levélírás
       – akinek a nyelvtani feladatok mennek jól
       – aki szóbelizni másik vizsgázóval szeretne

A vizsga hivatalos oldala, díjak és vizsgaidőpontok: telc.hu. Az új feladatsort pedig itt találod!

TOP

Facebook

Tekintsd meg Facebook oldalunkat is: KATT IDE!